onsdag, januari 30, 2008

For your DVD-eyes only

Alltid läsvärde Hynek Pallas tipsar om en intressant artikel i New York Times som handlar om direkt-till-DVD-uppföljare och hur de boomat på sistone med bland annat en mängd American Pie-spinoffer.

Likaså påpekar artikeln att samma fenomen uppstod på nittiotalet då bland annat Disney började göra direkt till DVD-uppföljare till sina tecknade klassiker men att marknaden snabbt mättades.

Hynek noterar också att om fenonomet skulle komma till Sverige så skulle det samtidigt med Göta Kanal 3 filmas en del 4 och en del 5. Samtidigt finns det väl knappast något land som excellerar som Sverige i direkt-till-DVD-spinoffs? Jag säger bara Beck, Wallander och Irene Huss..

Etiketter: ,

Ny svensk (?) Nordisk-chef

Dagens media berättar att Nordisk film får ny VD vid namn Jens Alex som var tidigare intäktsansvarig på Sony Playstation. Samtidigt samordnar man alla affärsområden (Film, Musik & Playstation) och berättar att man varje år levererar 17 miljoner DVDer, CDs och 500.000 Playstationenheter. Det är oklart om det handlar om den svenska divisionen eller den nordiska men gissningsvis är det Sverige.

Etiketter:

tisdag, januari 29, 2008

Henrik Pontén - Pirate Bay 1-0

SVD berättar att en ny EU-dom lämnar upp till Sverige att besluta om internetoperatörer ska tvingas lämna ut uppgifter om fildelare. Om den politiska majoriteten tycker så kan alltså jakten på fildelare intensifieras. Å andra sidan har även äganderättens främsta försvarare moderaterna visat sig ha en splittrad åsikt i frågan. Men det hindrar inte nöjesindustrin under ledning av Henrik Pontén att jaga vidare.

UPPDATERAD: SVD har pratat med både företrädare för Piratpartiet och Antipiratbyrån och båda ser EU-domen som något positivt. Jag misstänker dock- som jag skrev i kommentarerna - att den sittande regeringen kommer gå åt jägar- snarare än laissez fairehållet.

UPPDATERAD: SVD berättar att männen bakom Pirate Bay tjänar stora pengar på reklamintäkter vilket de senare sedan förnekar. Det hela gör ingen skillnad i fråga om de är skyldiga att hjälpa till att sprida upphovsrättskyddad material eller inte men ställer - om det är sant - Piratemännens påstått filantropiska hållning på huvudet.

Etiketter: ,

Två boxofficenotiser

Variety berättar att den ryska marknaden fortsätter att växa med 565 miljoner dollar inspelat under 2007. 2010 räknar man med att omsätta 1 miljard. Det borde göra marknaden till den snabbast växande i världen och gissningsvis kommer de amerikanska storbolagen mångdubbla sin ansträngningar där de närmsta åren. Det är också anmärkningsvärt då den ryska marknaden traditionellt setts som en av de mest piratdrabbade, något som tyder på att nybyggda biografer och en god filmupplevelse fortfarande lockar.

Samma tidning berättar också att den omtalade Cloverfield rasar 68% från sin överraskande starka öppning på över 40 miljoner dollar. Men för en film som kostat 25 miljoner att producera är det inget att klaga över.

Etiketter: , ,

måndag, januari 28, 2008

Arn på miljonstrecket

SVD berättar att Arn nu nått en miljon besökare. Eller för att vara exakt 1 160 000 biobesökare i Skandinavien och 919 234 i Sverige. Det innebär för det första att filmen bara haft ca 240000 besökare tillsammans i Norge och Danmark och för det andra att man inte riktigt nått miljonen i Sverige - för det var väl det man talade om när filmen hade premiär?

Hur som helst är det SVD kallar drömgränsen inte så långt borta. Men på annat håll har SFs Eva Svendenius jämfört lanseringen med Sagan om ringen-filmerna som om vi inte kommer ihåg fel sågs av över 1,5 miljoner svenskar vardera. Gissningsvis ligger den interna SF-målbilden ungefär där men det är klart att det är säkrare att lägga en lagom hög publik ribba.

Dessutom har Eva tidigare berättat att öppningen är den största svenska någonsin. Vilket också talar för en klart högre intern målbild.

Lite snabb sifferlek: 210miljoner i budget för två filmer gör 105 miljoner vardera. Marknadsföringsbudgeten ligger enligt ovan länk till Resume (håll) på 20 miljoner för del 1 vilket gör att man måste spela hem 125 miljoner på bio i Norden, DVD i Norden, TV och utlandförsäljning. Om man säger att utlandet inklusive samproducenten står för en tredjedel av det blir det ca 83 miljoner kvar att täcka in i Norden. Det borde vara en barnlek.

Etiketter: ,

torsdag, januari 24, 2008

Allt nytt på den digitala fronten

Patrick von Sychowski, gissningsvis världens främsta auktoritet på digital bio bloggar på http://mydigitalcinema.blogspot.com/. Inte helt lättsmält men initierat om de tekniska och finansiella utmaningarna kringa att konvertera världens biografer till digital projektion. Läs!

Etiketter:

onsdag, januari 23, 2008

SF får ny rorsman

Dålig mediarapportering hittintills men Dagens media berättar att Svensk filmindustri rekryterar ny VD från TeliaSonera. Mannen ifråga heter Tobias Lennér och har även jobbat med Halebop och har bakgrund som tv-journalist.

Bonniers själva berättar Tobias kommer rapportera till Rasmus Ramstad som kvarstår som koncernchef för hela gruppen (och som om jag kommer ihåg helt fel även var VD tidigare). Rasmus sätter det i samband med förvärvet av Sonet:
- Vi kommer att fortsätta våra satsningar på både produktion och distribution inom hela Norden. Vårt förvärv av Sonet Film i Sverige nyligen är ett tydligt exempel på detta. I samband med denna utveckling är jag mycket glad över att vi lyckats knyta Tobias Lennér till oss. Han har under flera år skapat framgångsrika resultat inom verksamheter som ligger nära vår egen. Jag är övertygad om att han med sina breda erfarenheter och kunskaper blir en stor tillgång för SF i dessa målsättningar.
Tobias replikerar:

- SF är ett imponerande bolag med en unikt stark position inom produktion och distribution av film i Norden. Jag är mycket glad över förtroendet att få leda den svenska verksamheten in i framtiden. Själv har jag alltid varit mycket intresserad av film och jag hoppas kunna dra nytta av mina kombinerade erfarenheter från telekom och mediebranschen, inte minst eftersom det är två branscher som på många sätt snabbt växer närmare varandra

Vilket betyder att SF och Bonniers ser en framtid för filmen inte bara på bio, dvd eller tv utan framför allt i nya medier.

På Bonniers hemsida kan även läsa om att systerbolaget SF Bio expanderar i Norge genom att köpa in sig i kommunala biografer.

Varför ligga på latsidan bara för man är störst? verkar vara frågan SF ställer sig. Frågan vi andra får ställa oss är varför svenska medier är så ointresserade av en ny man på posten som filmsveriges mäktigaste man.

Uppdaterad: Även Resume, Hollywood reporter och Filmnyheterna rapporterar.

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 22, 2008

Hur gör man en poster?

Förutom att ge ut deluxe-dvder publicerar även Criterion en välskriven blogg om sin verksamhet. Det mesta handlar om filmrestauration och extramaterial men en av deras omslagsdesigners, Eric Skillman, berättar i ett intressant inlägg hur han gått till väga för att formge en utgåva av Berlin Alexander Platz. Det börjar på Criterions On Five och fortsätter sedan på hans personliga blogg. Mycket läsvärt.

Det vore naturligtvis än mer intressant att se hur det går till på en mer kommersiellt lagd designbyrå där man designar storfilmsposters åt massorna.

Etiketter: , ,

tisdag, januari 08, 2008

Happy (not) new award year

Variety berättar att Golden Globe-galan ställs in då inga skådespelare tänkte närvara för att ta emot priser. Istället kommer vinnarna att presenteras på en presskonferens. Det hela i WGA-strejkens spår förstås. NBC som sänder galan, förlåt presskonferensen, står också bakom beslutet att börja sända Jay Leno och Conan O'Brian igen utan medverkan från sina manusförfattare vilket kan ha påverkat WGAs tuffa hållning i frågan.

Det var tydligen Hollywood Foreign Press Assocation - som utser vinnarna - som insisterade att man behöll datumet för att behålla sin plats i den så kallade Award-season. Vilket lustigt nog kan spela rätt i händerna på filmbolagen som därmed får lite fina priser att marknadsföra sina filmer med. Å andra sidan berättar Variety också att WGA kommer bojkotta och demonstrera utanför Golden Globe-presskonferensen.

Spådom: Det hela kommer att lösa sig till Oscar-galan. Den är för stor och viktig att ställa in.

Dessutom, det hela har börjat då både Lettermans produktionsbolag Worldwide Pants och United Artists redan har skrivit avtal med WGA.

PS. Som ni ser är vi tillbaka från julledigheten.

Etiketter: , ,

Bloggtoppen.se Eating in public