torsdag, oktober 05, 2006

Ladda ned film lagligt

Sent, sent, sent ska syndarna vakna. Nyss släppte Disney ett gäng filmer via Itunes i USA och har tydligen sålt för $1.000.000 på en vecka säger Computer Sweden. Inte illa.
I Sverige då? Där får vi som vanligt vänta på Steve Jobs. Men redan nu finns två nedladdningssajter som erbjuder legal nedladdning av film. Först ut var Bonvers satsning Film2home som kickade igång med ett gäng titlar från Universal i våras. Lite märkligt var det enda alternativet att köpa en och samma titel i tre versioner: en större nedladdningsfil för datorer, en mindre för bärbara spelare och - trumvirvel - en DVD på posten. Vilket gissningsvis betyder att man vänder sig till de som ändå köper DVDer och som vill ha en fil till datorn som service och inte på något sätt försöker vinna tillbaks de som slutat köpa DVDer eller - huga - laddar ned sin film. Prisnivån på 200+ (nu lite lägre) pekar också åt det hållet.
I onsdags i förra veckan hoppade Warner på tåget och nu kan man plötsligt ladda ned titlar som Kalle och chokladfabriken och Batman returns för mellan 99 och 139kr. Gott så. Men fortfarande lite dyrt om man faktiskt ska försöka vinna tillbaka lite av dem som roar sig med illegal nedladdning.
Då verkar Publiken.se - med Chimney Pot och Film i Väst i ryggen - ett något mer publiktillvänt och streetsmart alternativ. Priser mellan 59-99kr börjar faktiskt kunna konkurrera med gratis. Stort plus också för att man kan se vilka titlar som erbjuds innan man behöver trimma in sin dator för att klara de tekniska kraven.
För båda tjänsterna gäller förstås att för att kunna slåss mot så väl datorspel som Bittorentoch lustigkurrarna på Piratebay måste man öka sortimentet rejält och dessutom trimma lättillgängligheten. Ju fler titlar du hittar och ju bättre rekommendationsfunktioner (läs a la amazon.com) ju större kundnytta och därmed villighet att pröjsa.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Spännande blogidé! Får man fråga vem som står bakom? :)

11:33 em  
Anonymous Anonym said...

P2P-Art.com är ju ett intressant tilltag

6:51 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public