måndag, januari 28, 2008

Arn på miljonstrecket

SVD berättar att Arn nu nått en miljon besökare. Eller för att vara exakt 1 160 000 biobesökare i Skandinavien och 919 234 i Sverige. Det innebär för det första att filmen bara haft ca 240000 besökare tillsammans i Norge och Danmark och för det andra att man inte riktigt nått miljonen i Sverige - för det var väl det man talade om när filmen hade premiär?

Hur som helst är det SVD kallar drömgränsen inte så långt borta. Men på annat håll har SFs Eva Svendenius jämfört lanseringen med Sagan om ringen-filmerna som om vi inte kommer ihåg fel sågs av över 1,5 miljoner svenskar vardera. Gissningsvis ligger den interna SF-målbilden ungefär där men det är klart att det är säkrare att lägga en lagom hög publik ribba.

Dessutom har Eva tidigare berättat att öppningen är den största svenska någonsin. Vilket också talar för en klart högre intern målbild.

Lite snabb sifferlek: 210miljoner i budget för två filmer gör 105 miljoner vardera. Marknadsföringsbudgeten ligger enligt ovan länk till Resume (håll) på 20 miljoner för del 1 vilket gör att man måste spela hem 125 miljoner på bio i Norden, DVD i Norden, TV och utlandförsäljning. Om man säger att utlandet inklusive samproducenten står för en tredjedel av det blir det ca 83 miljoner kvar att täcka in i Norden. Det borde vara en barnlek.

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Glöm nu inte att distrubutören behåller mindre än hälften av biointäkterna. 45% av biografintäkterna får biografen, 10% till filminstitutet. Dessutom sänks filmbolagets andel efter några veckor.

12:04 fm  
Blogger Eating in public said...

Hej slugger,
Det stämmer. Sedan vet vi förstås inte exakt vilken deal SF har med SF Bio..
Men om man fortsätter överslagsräkningen och gammaldags praxis säger att en tredjedel av intäkten ska komma vardera från bio, dvd och teve så behöver man få in ca 40 miljoner på bio.
Om de procentsatser du nämner stämmer så innebär det att en miljon biobiljetter för 90 kronor styck ger en intäkt till distributören på 40,5 miljoner. Alltså breakeven.
Sedan sägs det ju att dvdmarknaden numera står för den största delen av intäkten så gissningsvis ligger man ännu bättre till.

11:29 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public