torsdag, juli 12, 2007

Astoria in i dimman

Astoria Cinemas har gått i konkurs. Det är lockande att vara efterklok och säga “Så här var det tvunget att gå, projektet var dömt på förhand”. Triangelfilms kollaps och SandrewMetronomes oförmåga eller ovilja att vända det sakta sjunkande skeppet stödjer testen. Men jag skulle vilja tro att det faktiskt var möjligt att driva en kejda med fokus på kvalitetsfilm. Som tidigare diskuterat hade dock man behövt en fastare, förlåt, flera olika fasta händer vi rodret. En bra sättningschef, en stenhård VD med full koll på varenda öre och inte minst en duktig marknadsförare.

Tidvis har det funnits både en bra sättningschef och en god marknadsförare. Dessvärre verkar det aldrig ha funnits en vd med stenhårda finansnypor (eller en styrelse som kunnat sätta press på VDn). Jag säger inte att det skulle ha varit lätt, men jag säger att det skulle kunna ha fungerat. Och det hade varit ett så mycket trevligare filmsverige att leva och gå på bio i.

Kommentarer från:

E24

DN

Resume

3 Comments:

Anonymous Alexander said...

Det är hemskt tråkigt att det har blivit såhär.

Samtidigt lär nu SF stå inför nya utmaningar, de som är intresserade av kvalitetsfilm slutar inte bli intresserade. Hur ska de locka Astorias gamla trogna besökare? Låta en salong/biograf vara kvalitetsfilmssalongen?

De teknikintresserade använder internet för att få hem sina filmer andra kanske hänger vid DVD affärerna/uthyrarna eller köper filmer online.

3:07 fm  
Blogger Tomas_Timelock said...

Det går säkert att driva ett företag som inriktar sig på kvalitetsfilm och begreppet kvalitet inte skiljer sig allt för mycket från vad publiken/målgruppen/de man ska sälja till, definierar som kvalitet.

Många företag som satsar på kvalitet internationellt ingår ju även i större koncerner alternativt har en produktilinje med kvalitetsfilm och en produktlinje med en annan genre (Tex Lions Gate och Lions Gate Horror).

Att som en liten aktör satsa på enbart kvalitetsfilm känns VÄLDIGT riskabelt. Att göra det i ett land som Sverige, precis när biograferna fått stark konkurrens av nya medier och i ett biolandskap som nästan helt domineras av en stor konkurrent, det känns inte bara riskabelt utan även dumt, naivt och totalt onödigt.

Vad man borde ha gjort för att stärka den sk. kvalitetsfilmen är att först rikta in sig på att öka marknadsandelarna på DVD och internet och sedan expandera i andra genrer för att därefter möjligen, möjligen satsa på biografer. Om det då fortfarande hade kännts relevant.

Astoria hade behövt en Johan Staël von Holstein.


/tomas

PS!
När Triangel och de andra köpte sandrews biografer slog jag vad om att biografkedjan skulle gå omkull under de två närmaste åren. Nästan så jag vann...

(Missade med ca en månad..)

11:18 fm  
Anonymous zelig said...

Astorias stora problem var väl snarare att man försökte tillgodose alldeles för många behov? Att nischa sig som kvalitetskedja rimmar dåligt med att köra Big Mommas House, Norbit och Date Movie-rullar. Hade de tre ägarna helt väsensskilda visioner?
Hur marknadsför man det upplägget? Var det någon som egentligen förstod vad Astoria stod för under det första året?

Astoria gick från lill-SF till stor-Folkets Bio inom loppet av ett år. Det borde ha skett mycket tidigare.

11:40 fm  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public