fredag, maj 11, 2007

Astoria - sista kapitlet eller ny start?

Resume basunerar ut "SF räddar Astoria" och berättar att Astoria säljer ännu fler biografer till konkurrenten SF - om man nu kan prata om konkurrens längre. Denna gång är det Biopalatsen i Stockholm och Göteborg som går över till SFs stora famn. I utbyte verkar det som - det är lite korthugget - att Astoria får sköta några av SFs salonger i Uppsala och Lund.

Astoria Cinemas förfogar därmed - om jag förstått rätt - över biografer i fem städer vilket är ett litet steg framåt. Å andra sidan blir man av med möjligheterna att boka de riktigt stora blockbusterfilmerna - gissningsvis kommer varken Ocean's Thirteen eller Harry Potter visas på Grand eller Victoria. Och filmer de upmarketfilmer som man hoppas få - som the Queen - kommer antagligen gå upp i fler städer än bara de fem man förfogar över vilket gör att man inte blir ett fullgott alternativ - en distributör som vill gå upp brett måste alltid gå till SF.

Dagens Media fyller på och berättar att antagligen kommer Filmstaden Söder i Stockholm och Downtown i Göteborg läggas ned. Ännu färre salonger för distributörerna och biobesökarna alltså.

DN har citat från Astorias VD Mattias Nohrborg:

"Genom att SF Bio nu köper biopalatsen i Stockholm och Göteborg - där vi senare
kommer att driva fem salonger - har vi dels säkrat delar av ekonomin och dels
fått en bättre biografstruktur för vårt koncept att fokusera på visning av
kvalitetsfilm"
och från SF Bios vd Jan Bernhardsson:

"Vi hoppas att den nya biografstrukturen ska trygga Astoria Cinemas fortsatta
verksamhet, vilket vi tycker är mycket positivt. Som en konsekvens av den här
affären kommer vi att se över vår biografstruktur i Göteborg och Stockholm".
I slutändan - om Astoria nu lyckats hitta ekonomiska ben att stå på - innebär det att Sverige har en full service-kedja i hela landet och en mindre som opererar på nåder och i knät på den större. Inget som någon försvarare av mångfald och en marknad med flera alternativ applåderar. Sen ska man som tidigare påpekat inte glömma Folkets bios biografer som finns över stora delar av landet - men som bara visar sina egna filmer.

Samtidigt - och det är att svära högt och ljudligt i kyrkan - behöver inte det inte nödvändigtvis bli fullständig katastrof. Enligt devisen "if you can't beat them, join them" så kanske det här är det bästa möljiga alternativet i dagsläget. Astoria - precis som Svenska bio - blir en till viss del fristående kedja som jobbar tillsammans med (eller åtminstone i samförstånd med) och delvis ägs av SF (salongerna i Lund och Uppsala).

Men det hänger förstås på hur SF ser på det här med samförstånd och om de låter Astoria få en och annan konkurrenskraftig film.

UPPDATERAD: SVD fyller på med att Astoria får två salonger vardera i Uppsala och Lund samt bekräftar nedläggningen av Filmstaden Söder i Stockholm. Däremot pratar de om att Royal i Göteborg snarare än Downtown ska läggas ned - och bara till hälften.

I Resume berättar Mattias Nohrborg än en gång att en utomstående finansiär är på väg in. Vi har hört det förut men får hoppas att det stämmer denna gång..

UPPDATERAD 070512. Några bloggkommentarer - i kommentaren till ett inlägg på Det okända landet ger en initierad och mycket intressant utblick i biografsituationen och möjligheterna på landsbygden och i mindre städer med digitala biografer genom Folkets hus och Våra gårdar.

Lamium Album har satt samman en exakt överblick över vem som äger vilka biografstolar i Göteborg före och efter köpet. SF går från 67% till 75%.. Gissningsvis har SF redan nu högst beläggning på sina salonger och det lär inte förändras.

Åsiktstorped har en något syrligare tolkning av hela förloppet där Astoria i maskopi med SF bygger ett monopol i hemlighet..

Etiketter: , , ,

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Skulle bara vilja korrigera en grej om Folkets Bio. Folkets Bios biografer visar inte alls bara sina egna filmer. Visserligen har de en dominerande ställning på några av biograferna, främst Zita i Stockholm (men även där visas filmer från andra distributörer), men på en stor del av biograferna är de "egna" filmerna i minoritet.

2:57 em  
Blogger Eating in public said...

Hej Folkets bio,
Tackar för påpekandet! Vilket bara understryker vilken viktig roll för mångfalden på bio som Folkets bio kommer fortsätta spela - och i allt högre grad så från och med idag.

4:44 em  
Anonymous Anonym said...

..sen finns det ju faktiskt gott om små, självständiga biografer samt mindre kedjor, som Eurostar Cinemas som kämpar på i skuggan av de stora som faktiskt lyckas få det att gå runt. Folkets hus biografer, kvartersbion i Sthlm, Tellus i Midsommarkransen och en del andra klarar det. Varför inte astoria?

5:34 em  
Anonymous Anonym said...

Varför inte Astoria klarar av det är förmodligen att man har inte kompetenta medarbetare vad det gäller den ekonomiska biten. Verkar vara ett roffargäng som varit framme och dragit efter kistan blivit tömd.

8:30 em  
Blogger Eating in public said...

hej anonym1,
visst finns det fler fristående biografer i landet, men dessvärre går väl inte alla dem så bra heller. Kvartersbion har ständiga ekonomiska problem, tellus drivs av entusiaster, folkets hus visar väl inte film så ofta, så kontentan är att det är tufft att driva biograf i Sverige idag (men med det inte sagt att jag tror att det inte kunde ha gått på något annat sätt för astoria, de har helt klart begått en hel del misstag på vägen).

Anonym2
Jag har ingen koll på Astorias ekonomi förutom det som stått i tidningarna, men det verkar aldrig ha varit ett bolag med pengar i kassan, varken nu eller när man tog över efter SandrewMetronome, så jag tror inte det funnits så mycket att roffa..

10:02 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror att Svd rört ihop begreppen. Sett till det salongsantal som nämns i artikeln kan det knappast vara Royal som ska läggas ned, utan det måste ju gälla Dwontown.

12:15 em  
Anonymous Anonym said...

Astoria gick omkull för att företaget centralt hade dålig ekonomi. Många av de lokala biograferna var lönsamma, till exempel Gävles Astoria-biograf med fyra salonger. Föreståndaren där ville driva verksamheten vidare men fick inte för nya ägaren SF som stängde den med omedelbar verkan. Den Gävlebo som vill se något annat än bullrig Hollywoodaction måste nu vända sig till Internet. Stora publikdragande regissörer som Tim Burton, bröderna Coen och David Lynch kommer inte längre att visas på attraktiva tider. Och så undrar branschen varför folk väljer illegal nedladdning till datorn...

Anders

11:14 fm  
Anonymous Anonym said...

SF Bio fortsätter att ställa till det i biografbranchen. Lyckligtvis finns det många fristående biografer runt om i Sverige. Dessutom många bra såna. Dom flesta ligger dock på "mellanorter" som Kungsbacka, Allingsås, Höllviken, Bromölla m fl, och har av naturliga orsaker lite begränsat utbud.

Den digitala utvecklingen, som annars kunde förbättra biografbranchen ett par snäpp, bromsas inte bara upp av amerikanarna, utan lika mycket av SF Bio, som vägrar gå över till digitalt, efterssom det skulle kunna hota deras "monopol" på många filmer.

Det som är så irriterande är att Sverige är unikt på detta området. Oavsett vilken bransch det gäller, så skadar ett "monopol" utvecklingen, och i längden kan det innebära dess död.

Äntligen en sida som berör branchen lite mer från "insidan" än från besökarnas perspektiv. Tack för det!

12:00 em  
Blogger Eating in public said...

hej slugger,
tackar för berömmet! dessvärre finns mer eller mindre biomonopol av olika slag även i norge och finland.. Men visst är det trist. Dessvärre så kommer antagligen biograferna på mellanorter - även i den bästa av världar med obegränsad tillgång på digitala kopior - inte att kunna ändra sfs dominans på biografernas huvudmarknader - Stockholm, Malmö och Göteborg.

6:19 em  
Anonymous Anonym said...

"Slugger" påstår att SF Bio vägrar gå över till digitalt eftersom det skulle hota deras "monopol". Inget kan vara mer felaktigt. SF Bio kommer att digitalisera när det finns ekonomi för det och när man är överens med alla parter om teknik och distribution.

Likaså kan det ju vara dags att konstatera att SF Bio också visar s k "upmarket-film". Det verkar som att många blundar för det, men om man läst SF Bios repertoarannonser i våras så hittade man alla de filmer som det snackades om, t ex "The Queen", "Last King of Scotland", "Pans Labyrint", "Notes On a Scandal", "Little Children", "Letters of Iwo Jima" och många fler. Genom att tjäna pengar på den kommersiella filmen har man också råd att satsa på de smalare titlarna.

Vi skall också komma ihåg att det är filmbolagen som bestämmer hur många titlar som en film skall distribueras i. T ex gick "Last King of Scotland" bara upp med tre kopior, så av naturliga skäl dröjde det ett tag innan dessa kopior hann runt i landet.

4:14 em  
Blogger Eating in public said...

hej anonym,
Självklart har du rätt i att SF visar kvalitetsfilm de med. flera av deras biografer är också profilerade för ett kvalitetsutbud - tex Saga och Skandia i Stockholm. Men deras huvudaffär är fortfarande och kommer att förbli de riktigt stora filmerna. Sen är frågan om Queen och Pans labyrint ska kallas för smal film - de har haft fler besök än många sk mainstreamfilmer..

5:21 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public