torsdag, september 06, 2007

Bio på Museum

SVD berättar att Naturhistoriska biograf Cosmonova och Tekniska museets biograf Cino4 haft publikanstormning under sommaren. Flyg på Cino4 har haft 90.000 besök sedan början av året och Cosmonova har haft 65.000 besökare till sina filmer under juni, juli och augusti. Det är inte alls dåliga publiksiffror för dokumentärer och jag börjar undra varför de inte rapporterar sina siffror till Biotoppen.

Cosmonova berättar också att andra bolag tittar på liknande lösningar. Vilket kanske betyder att vi till slut kommer kunna se spelfilm i IMAX-format även i Sverige?

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger eff said...

Det är ju en rätt safting investering att köpa in en IMAX-projektor (lär kosta åtskilliga miljoner). Ordentliga pjäser också, väger som en stor personbil (bortåt två ton).

Fast jag läste något om en ratio på 15:1 vad gäller visade filmer per projektor rent ekonomiskt (efter femton visade filmer är projektorn betalad, vad jag förstod). Där 35mm hade en ratio på över 100:1. Dock finns ju lejonparten av IMAX-biograferna i USA, vilket säkert gör att skalan blir annorlunda i Sverige, omsättningsmässigt och liknande.

Planerna som angivits för digitala IMAX-projektorer sades sikta på lansering sent 2008.
Det vore ju säkert en vettigare lösning för ett rätt litet land som Sverige, i och med att det kanske är lite svårt att få loss filmrullar i tid till premiärvisningar (en filmkopia sades kosta 20 000 dollar att trycka upp).

1:30 fm  
Blogger Eating in public said...

20000 dollar för en filmkopia låter ohyggligt dyrt.

Men några miljoner för en projektor borde vara överkomligt. Det var väl inte länge sedan en vettig digitalprojektor kostade något åt det hållet?

Gissar också att man kan ta betydligt mer betalt per biljett för en IMAX-långfilm - och att man antagligen redan gör det i USA. Men du har säkert rätt i att Sverige är lite litet i sammanhanget. Kanske behöver man en IMAX-kedja med biografer i flera städer i norra Europa för att få det att gå ihop.

En digital IMAX redan 2008 låter samtidigt väldigt spännande. Men frågan är vilket som står först på önskelistan för SF Bio, 3D eller IMAX? Jag gissar 3D.

2:42 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public