tisdag, september 04, 2007

Sommaren är över - en round-up

Då var vi tillbaka. Semestern blev lite längre än tänkt.

Efterspelet till Astoria Cinemas och Triangelfilms konkurs fortsätter. Både i fråga om debatten om kvalitetsfilmens framtid och i fråga om vad som faktiskt sker med bolagens biografer och överblivna filmer.

SVD berättar att David Lynchs Inland Empire inte får svensk premiär men att Wong Kar Wais My blueberry nights tagits över av Sandrew-Metronome. Tillsammans med de filmer som Sonet listar (Kikis Delivery Service, Porco Rosso, Nausicaa – Valley of the wind, Laputa – Castle in the sky, Whisper of the heart, Tales from Earth Sea, The Orphanage, Fox and the child, Mr Nobody, Martyrs, Maradona och Call of the North) borde det innebära att de flesta av Triangelfilms överblivna filmer funnit svensk distribution. Utom just då Inland Empire.

Också på Sonets hemsida kommenterar också deras nye VD Mathias Berggren:


”Vi är oerhört stolta över att kunna presentera ett paket av starka titlar som förstärker vår ambition att återuppta Sonet Films tidigare mycket framgångsrika arbete med distribution av utländsk kvalitetsfilm. Vi ser också fram emot ett fortsatt fördjupat samarbete med Cinema Mondo och CCV tillsammans med PAN Vision.”
När det gäller biografer är det fortsatt oklart för vad som händer med Spegeln i Malmö. Enligt Sydsvenskan har Folkets bio och Folkets hus och parker erbjudits att ta över biografen tillsammans men inte kunnat samarbeta. Nu kommer Kulturnämnden som beslutar i frågan att ge en av de tre spekulanterna - Svenska bio är den sista - skötseln av biografen i ett möte på måndag.

I Sydsvenskan passar också journalisten Bjarne Stenquist på att ge Mattias Nohrborg en känga och menar kort och gott att filmsverige och filmmalmö i synnherhet skulle må mycket bättre om Nohrborg hållt sig borta från SandrewMetronomes gamla biografer. Naturligvis replikerar Nohrborg själv. Båda lägger dock sin röst på Folkets bio som ny ägare till Spegeln och menar att dessa är de enda som skulle kunna driva biografen framgångsrikt.

Även i Stockholm lägger kulturförvaltningen förslag för att säkra en kvalitativ bioreportoar berättar DN där man funderar på att låta det planerade produktonscentrat för film också sköta biografstöd. Oppositionen vill dessutom att man öppnar en kommunal biograf, ger stöd till Kvartersbion och stöder icke-amerikansk och icke-svensk film på förortsbiograferna.

Till sist berättar SVD att SF Bio kommer starta en kvalitetssatsning under namnet Smultronstället redan den 21 september. Kommer bli spännande att se exakt vilken form det tar - SVD nämner att man ska kunna "prenumera" på filmer.

UPPDATERAD:

Här kan man läsa SF BIOs egen pressrelease där marknadschefen Helena Eklund säger:

- Vår ambition är precis som tidigare att visa film för den breda publiken, säger Helena Eklund marknadschef på SF Bio. Vi har alltid tagit hand om ett stort antal filmer, problemet har nog varit att synliggöra det för publiken. Flera av kvalitetsfilmerna har ju inte lika stora marknadsbudgetar som de stora publikdragande filmerna.

Vad är då kvalitetsfilm - är det knepiga filmer som bara ett fåtal vill se?

- Nej, inte alls. Det handlar ofta om väldigt bra och engagerande filmer men som ibland bara finns i ett fåtal kopior och som därför måste flyttas runt bland våra biografer. Det är givetvis besökaren som avgör vad som är kvalitet, vårt mål är att tillfredsställa våra besökare med ett brett och varierat utbud, fortsätter Helena Eklund. Med vår satsning på Smultronstället vill vi hjälpa publiken att hitta ett antal filmer som förhoppningsvis ger en speciell bioupplevelse.


UPPDATERAD IGEN: DN berättar att SF tar över Astoria Sickla. Svenska bio aviserar samtidigt att man kommer nyöppna Grand och Victoria i Stockholm med fokus på kvalitetsfilm.

Här listas titlar som kommer ingå i satsningen (tillsammans med titlar i SF bios Smultronstället.

Etiketter: , , , , , ,

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant är ju att Nohrborg började sin bana som filmimportör hos Folkets Bio, men ev. fick kicken därifrån eftersom han genom sina kontakter behöll "russinen" till sitt eget bolag som han drev samtidigt under en period.

2:23 fm  
Anonymous Anonym said...

Nja, så gick det väl inte riktigt till. Det var väl så att han startade sitt Triangelfilm för att Folkets Bio inte ville köpa de filmer han ville, och när han berättade det för Folkets Bio så fick han kicken.

1:47 em  
Anonymous Anonym said...

Det verkar som att även Inland Empire hittar till biograferna i Sverige. Håll ut till mitten av oktober.
/Lynchen

5:02 em  
Blogger Eating in public said...

Spännande Lynchen. Vilket bolag tog den?

12:28 em  
Anonymous Anonym said...

Sonet/PAN Vision har tagit sig an Inland Empire.

1:57 em  
Anonymous Anonym said...

Antagligen lite offtopic, men troligtvis kommer det att vara mycket, mycket svårt för en ny aktör att ta sig in på marknaden. Allmänt kännt är ju att SF Bio alltid har försökt ställa krav på distrubutörerna att dom enbart ska gå ut med film till SF Bios biografer. Men nu har SF Bio även börjat höra av sig till USA och London, för att försöka bevisa att det inte är "lönsamt" att gå ut till andra biografer än deras. Tyvärr kan jag inte ange nån källa för detta, men jag antar att det borde finnas nån annan som kan bekräfta?

Att inte konkurrensverket gått in och lagt sig i än, tycker jag är mycket förvånande.

12:55 fm  
Blogger Eating in public said...

Hej anonym,
Att SF Bio försökt dominera marknaden är som du säger ingen nyhet och kanske inget oväntat, vilket bolag vill inte bli störst om det finns möjlighet. Men att de, om jag förstår dig rätt, kontaktat de amerikanska bolagens huvudkontor för att blockera tillflödet av film till konkurrenter är något jag inte hört tidigare. Spännande och jag förstår om det är svårt att hänvisa till någon källa. Men du får gärna berätta mer - när ska det ha till exempel? Samtidigt gissar jag att de amerikanska bolagen redan tidigare varit hårt hållna av huvudkontoren så man kan fråga sig hur mycket en direkt kontakt mellan SF Bio och Hollywood förändrat saken.

2:53 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public