tisdag, september 11, 2007

Videons framtid i hetluften

Financial Times berättar att flera av de stora amerikanska filmbolagen ligger i täta diskussioner med Apple om låta dem distribuera program och film på nätet i form av Video On Demand. Det vill säga hyra film via bredband. Priset är tydligen redan satt till 2.99 dollar för en månads hyrestid. Financial Times berättar att hittills har Apple/Itunes avtal med Walt Disney och Paramount men att flera andra av de stora står på tur.

Lite motstridigt berättar Video Insider istället att NBC/Universal inte kommer förnya sitt avtal med Apple utan istället ta sitt högintressanta innehåll till Amazon.com samt att Sony planerar en mer direkt konkurrerande verksamhet för bredbandsdistribution av film och teve. Artikeln menar också att Sony har en unik position för att utveckla en egen plattform med sina teknika och innehållsdelar som grund.

Samtidigt ställer den viktiga frågan om vilken väg som är den rätta för digital distribution på nätet - exklusivt avtal med dominerande part (apple?), egen plattform (ABC) eller göra så många dealar som möjligt med så många partners som möjligt (CBS). Framtiden får naturligtivs utvisa men generellt brukar spridning vara bättre än exklusivitet. Göra det lätt för kunden helt enkelt.

UPPDATERAD: Idag hänger E24 på med rapportering i frågan (lite märkligt dock med två motstridiga uppgifter, att NBC/Universals innehåll som borde bestå av film och tv står för 30% av försäljningen hos Apple men samtidigt att film och tv-klipp totalt bara står för 10% av försäljningen).

Etiketter: , , , , ,

1 Comments:

Blogger eff said...

Ja, spridning torde vara bäst.

Det patetiska i det hela är ju att film- och TV-bolagen skulle kunnat, för några år sedan, gå samman för att dra upp en gemensam enkel plattform och betalningsmodell (med inriktning på att inte skinna folk) och på den idag tjänat perverst grova pengar. Samtidigt som de kunde ständigt bygga ut den med nya, interaktiva tjänster och annat. En reklammodell liknande Googles, baserat på användningsmönster.

Men icke. I stället har de skapat en fragmenterad marknad och skyller allt på piratnedladdandet. Just snyggt.

7:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public