tisdag, mars 06, 2007

Les is more

CBS-chefen Les Moonves startar egen filmproduktion. Åtminstone om man ska tro Variety som till och med dubbar äventyret till en egen studio. 4-6 filmer per år i 10-40 miljonerdollarklassen med baktanken att man inte ska bli lika beroende av stora dealar med filmstudiorna. Istället för att köpa filmerna dyrt så kommer man äga dem för all framtid.
God tanke. Men det innebär att man i så fall måste plocka hem några av årets största succéer vilket inte är en lätt match. Drömmen om en egen Hollywoodstudio har krossat många - det senaste äventyret var förstås Dreamworks SKG - som tog flera år på sig att börja spotta ut några framgångar alls (vem kommer ihåg Mousehunt, Paulie, Deep Impact och the Peacemaker idag?) för att mer eller mindre på tioårsdagen köpas av Paramount.
Les Moonves är som Jan Gradvall en gång skrev såväl den mest framgångsrike TV-chefen i USA som en av de mest egensinniga. Han ska ha yttrat den symptomatiska repliken "Amerikaner gillar inte mörker och svärta". Det är också han som dyker upp hos Letterman titt som tätt och diskuterar CBS affärer.
Å andra sidan är CBS den enda stora tv-kanalen som inte har en filmstudio i bolagsfamiljen. Att starta en idag när en stor del av branschen är orolig över långfilmens framtid är åtminstone modigt.
Avslutningsvis pratar Les också lite om Youtube och OnDemand - men det får ni läsa här

Etiketter: , , , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public