torsdag, februari 22, 2007

Kanal 9

På söndag föder SBS-familjen fram sitt yngsta barn, en parvel som går under namnet kanal 9. Därmed var den ensiffriga tv-kanal-serien slut och nästa kanal som vill slå sig in på marknaden måste antingen spexa till det med ett fräckt tal precis som TV1000 gjorde för några år sedan (vem blir först med Kanal 69 eller TV666?) eller fortsätta talserien med TV10 och TV11.

Mer spännande är att kanalen so far har lyckats få mer postivt rapportering och marknadsutrymme än de flesta andra andra småkanalerna på marknaden. Tidigare har Aftonbladets TV7 rullat ut med såväl mammatidningen i ryggen och Studio Virtanen som dragplåster utan att för den skull ha nått särskilt många tittare eller presscoverage. Ännu mer sorgligt är förstås MTGs TV8 som gång efter annan köper buss- och tunnelbanareklam för att sälja in program som ingen faktiskt tittar på. Nu är det förstås en fråga om tillgänglighet - långt i från alla kanaler finns med i kabeloperatörernas normala utbud - och därmed är tittarunderlaget begränsat till riktiga tv-fantaster som prenumerar på allt tillgängligt eller de som tittar med piratkort. SBS har skickligt nog rattat in Kanal 9 i Comhems grundutbud och når på en gång större delen av Sveriges kabelabonnenter. Sedan har man förstås smart nog valt att kickstarta med Oscarsgalan, en tv-klassiker som få faktiskt tittar på men som tidningarna älskar att skriva om, vilken också ger en alldeles strålande countdown för lanseringen. Good work.

Det mest anmärkningsvärda är förstås annars hur lite uppmärksamhet man fick för switchen från seriös pensionärskanal till ungdomlig och grabbig underhållning. Eller med andra ord, hur man gick från ett koncept snarlikt Ortmark-TV8 till att bli en lillebror till Kanal5. Vi får se vad kulturdepartmentet säger i början av nästa år när tillstånden ska utvärderas. Men gissningsvis säger de ingenting, de har inte klagat hittills när så gott som alla nya marksända tvkanaler missade det anvisade startdatumet i maj 2006 och med en borglig regering som inte gillar statlig inblandning i kulturlivet låter de säkerligen övertrampet bero.

Kolla också första veckans tablå!

Etiketter: , , , , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public