torsdag, mars 01, 2007

Astoria och ackordet

Missade detta! E24 berättar att Astoria nu fått ok på att skriva ned sin skuld till 25% från både 75% av fodringsägarna och 75% av skuldens ägare. Dvs om alla står fast vid sitt ord kommer rekonstruktionen gå igenom och Astoria får fortsätta sin verksamhet. Gott för filmsverige men en fortsatt utmaning för Astoria att driva biografer i enkom tre städer - som tidigare diskuterat så är det svårt att boka större filmer eftersom man alltid måste vända sig till SF om man vill gå vidare än Stockholm, Malmö och Göteborg.

En snabb inventering av biografreportoaren visar dock att man trots problem för tillfället kör en rad framgångsrika filmer som The Departed, The Queen, Last king of Scotland mfl. Good work.

Sedan kan man också notera att en av ägarna - Triangelfilm - bokat sin mest framgångsrika film på mycket länge, Pans Labyrint - på både SF och Astoria. Rätt tänkt ur filmens och distributörens synvinkel men fel tänkt ur perspektivet som en av Astorias delägare. Självfallet kommer man hamna i sådana konflikter om man sitter på två stolar (vilket alltid drabbar SF och tidigare drabbade SandrewMetronome) men det traditionella valet har varit att rollen som biografägare prioriterats.

Man kan spekulera i orsakerna. Rimligtvis behöver Triangelfilm säkra en biosuccé efter många kostsamma floppar, men det kan också tyda på att man faktiskt är på väg ut som ägare och man redan funnit en ny investor och ägare och därmed inte behöver se till kedjans framtid. Nya investeringar är förstås nödvändigt - de tre ägarna har ju genom att sätta bolaget i rekonstruktion redan visat att de inte vill lägga in mer pengar - och en kapitalstark ägare vore en strålande nyhet för filmsverige. Om den dessutom tillhör en större bolagsfamilj som kan skapa trygghet och kontinuitet desto bättre. OM det till och med är så att det är någon av de större mediahusen som har egen produktion och distribution och därmed kan garantera en tillströmning av stora titlar - då har man träffat jackpotten.

Sådana finns det förstås bara tre:
  • SF/Bonnier - men gissningsvis vill de ha kvar en liten och någorlunda oskadliggjord konkurrent för att inte ånyo drabbas av konkurrensverkets vrede.
  • Nordisk film/Egmont som per 1 januari startat egen biodistribution i Sverige och har en strid ström av mellanstora till stora filmer.
  • Sonet/MTG som ständigt byter verksamhetsområden men som enligt en del spekulationer lägger krutet på östeuropa just nu.

Än är inte fighten om Sveriges biografer över..

Etiketter: , , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public