tisdag, september 25, 2007

Smultronstället gone sour?

Idag gnuggar gissningsvis SF Bio sitt huvud. Vad gick egentligen fel? De hade ju fått självaste kulturministern att ställa upp och inviga kvalitetssatsningen Smultronstället men en filmsnutt som visas innan Roy Anderssons Du levande. Men istället för vågen får man skopor med ovett från såväl SVD som DN (inte på nätet). (Youtube någon?)

Kära filmvänner! Det gläder mig att SF Bio nu gör denna satsning, Smultronstället – ett passande namn, väcker positiva associationer både till filmen och till det som vi tycker är viktigt att hitta – ett alldeles eget Smultronställe. SF Bio har ju en väldigt stark ställning på marknaden och det betyder också att man har ett alldeles extra stort ansvar, inte minst för att värna det som vi kallar för den smala filmen eller kvalitetsfilmen, som kanske inte alltid når igenom i det brus när marknadsföringsbudgetarna får styra såsom de gör. Så jag hoppas nu att väldigt många kommer att hitta till just det här Smultronstället, hitta den film som väcker nya tankar, känslor, associationer, och jag hoppas att ni får en riktigt trevlig filmupplevelse!”
Tänk att det är så svårt att vara störst men försöka värna om de minsta. Inte ens Bonnier-kollegan DN verkar ta satsningen på allvar. Samtidigt tror jag till skillnad från många andra att satsningen är allvarligt menad. Man måste ha varit blind de senaste åren för att inte se att bred "smal" film faktiskt drar rejäl publik till biograferna och att det därmed borde finnas en rejäl potential i att inte bara hålla kvalitetsfilmspubliken vid liv utan också få den att växa. Det förstår även SF Bio, att tro något annat vore att underskatta dem. Hur man går tillväga är förstås en helt annan sak och det återstår att se hur Smultronstället landar hos publiken och om det uppnår uppsatta mål.

UPPDATERAD: DN berättar att Lena Adelsohn Liljeroth nu anmälts till konstitutionsutskottet.

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det är väl just "satsningen" som inte känns som en satsning. Att Roy Andersson och Woody Allen drar sin publik är kännt och det är knappast att slå ett slag för kvalitetsfilmen, bara för att SF paketerar om filmer som ändå skulle sålt sina biljetter.

Om SF verkligen vågade satsa på kvalitetsfilm skulle de ta in okända regissörer, från okända filmländer. De har ju råd att låta en film gå back, om satsningen ändå kan betalas av Harry Potter eller Bourne Identity eller någon annan kassasuccé.

De enda som satsar på kvalitetsfilm från, och som vågar ta lite risker, är Folkets Bio och i viss mån Biografen Sture i Stockholm, även om den numer drivs av SF. Och Folkets Bio har inte precis några marginaler att ta av, men de satar ändå.

10:48 fm  
Blogger Eating in public said...

Jonas,
Jag håller inte riktigt med. SF Bio har i stort varit inriktade på att visa blockbusters tidigare och med undantag för Saga i Stockholm byggt sina biografer och anpassat sin verksamhet efter det. Smultronstället - oavsett hur det landar - är en ansats i en delvis ny riktning.

Sedan kan man förstås återkomma till diskussionen om vad som är kvalitetsfilm. Men jag tror inte SF lovat att lotsa fram nya och okända regissörer och filmländer utan bara att branda de filmer i deras line-up som har en vuxnare publik. De är ett kommersiellt bolag och jag är rätt säker på att de inte tänkt sig förlora pengar utan tjäna lite mer..

3:24 em  
Blogger Unknown said...

Kulturministerns insats för monopolisten SF Bio ska också ses i ljuset av att hon för bara några veckor sedan kraftfull gick ut i SvD och sade att staten inte tänker stödja biografer på mindre orter för att installera digital teknik (billigare, snabbare, enklare distribution av film till alla), den enda möjligheten att få aktuell film när SF Bio blockerar alla traditionella filmkopior på sina storstadsbiografer. Då luktar det extremt illa att stödja SF som har total dominans på marknaden.

12:57 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public