Nytt högupplöst DVDformat..
Prylportalen rapporterar att Frankrike - som man alltid kunna lita på i fråga om egensinne i teknikstandards (kom ihåg SECAM-standarden som stod mittemellan PAL och NTSC i tv-formatuppdelningen av världen) - verkar ha slagit till på ett eget högupplöst DVD-format i anslutning till HD-DVD och Bluray. "High Definition Versatile Multiplayer Disc" eller HD VMD heter spektaklet och lär inte göra det lättare för konsumenten - men kanske viktigare - lär inte heller det göra det lättare för hårdvarubranschen att övertyga kunderna om att uppgradera sin utrustning och för mjukvarubranschen (läs filmbolagen) att övertyga sina kunder om att uppdatera sin DVD-samling till högupplöst på samma sätt som skivbranschen lyckades i skiftet mellan LP och CD.
5 Comments:
Vad jag förstått är det primärt tänkt att lanseras i länder som Indien och Kina, där genomsnittliga inkomsten är lägre, men törsten efter högteknologi fortfarande är lika hög som i "väst". Bollywood-filmer ska släppas på HD-VMD, enligt uppgift.
Överlag står det fortfarande mellan HD-DVD och Bluray. Sannolikt kommer samma sak som skedde med skrivbara DVD-skivor ske inom en ganska snar framtid. Dvs, multiformat-spelare, som klarar av de båda på ett sömlöst sätt. Kretsar som klarar av båda formaten finns redan eller är åtminstone på väg att komma.
LG har en redan nu, men den klarar inte av alla funktioner på HD-DVD-skivor (Java-programmen som är del av avancerade menysystem och extrainnehåll som spel och liknande fungerar bara på Bluray-filmer, den kan bara spela HD-DVD-filmer).
Samsung säger sig jobba på en äkta multiformatsspelare som klarar av båda formatens alla funktioner.
Annars talar ju mycket mot Sony, som har misslyckats kapitalt med Betamax, MiniDisc och UMD-formaten. Förhoppningsvis kommer Bluray att misslyckas också, eftersom Sony är ett särdeles ondskefullt företag.
eff, sony ondskefullt företag? det får stå för dig.. Men tack för utvecklingen kring HD-VMD det var lite nyheter. Och du har säkert rätt - multispelare står garanterat för dörren.
Sony använde ett rootkit som kopieringsskydd på CD-skivor för något år sedan (som i sin tur gjorde att annan elak mjukvara kunde gömma sig på datorn, tack vare Sony). Nyligen ett "uppdaterat" ARccOS (också kopieringsskydd, för DVD) som gjorde att till och med Sonys egna DVD-spelare inte kunde läsa skivorna.
Kopieringsskydd är en sak (helt meningslöst i det stora hela, förvisso) men att släppa produkter som så övertydligt inte fungerar, och sedan bara säga "hoppsan" och byta ut dem först när det blir dålig PR är ondskefullt. Utvecklingen, användningen och återkallandet av de ickefungerande systemen kostar ganska stora pengar som otvetydigt baxas över på konsumenten, som var den som råkade illa ut i första taget.
Det finns sedan givetvis större systematiska problem med DRM-system och i förlängningen hela konglomeratsituationen. Men vad gäller Sony kan man peka på exempel som de ovan, som är specifika just för dem.
Roligast just nu är väl annars att det ogenomträngliga AACS kringgicks så lätt och så fort. Ännu ett bevis på att DRM i grunden är meningslöst och bara drabbar de som verkligen vill använda saker på ett lagligt sätt.
Historisk parentes för att rädda fransmännens ära och heder: Glöm inte standiseringskongressen i Paris 1908 och kompromissen mellan Lumiere- och Edison-systemen! Format och perforering på bildrutor, bilder/sekund...
Hej Jacob,
Det visste jag faktiskt inte, men en eloge till fransoserna för det!
Skicka en kommentar
<< Home