onsdag, april 04, 2007

EMI släpper musiken fri

Just an Online Minute berättar att EMI kommer tillåta försäljning av DRM-fria låtar via Itunes. Något som ni säkert kommer ihåg att vi berättade att Apple-mannen Steve Jobs efterlyste redan i januari. Itunes har utsatts för stor press från EU att öppna sina låtar för andra spelare än Ipods och Itunes och detta är förstås ett stort steg i den riktningen.

Likaså påpekar inlägget riktigt att det finns en enorm kundefterfrågan på icke-kopieringsskyddad musik - en efterfrågan som stiger ju fler maskiner som kan spela musik (mobiler, bärbara mediespelare, datorer) och självfallet vill kunden kunna använda sina köpta låtar i alla spelare. Just nu är det bara illegal nedladdning som tillåter detta (och några nedladdningstjänster med begränsat utbud).

Likaså är det säkerligen den ständigt sjunkande försäljningen av musik och skivhandelns allt mer tynande tillvaro (Tower records gick som bekant just i konkurs i USA) som får EMI att tänka att nu finns det knappt något att förlora längre utan förhoppningsvis bara försäljning vinna.

Eftersom vi gillar att titta in i kristallkulan så förutspår jag att samma utveckling kommer ske med legal filmnedladdning inom 18 månader från åtminstone någon av den amerikanska storbolagen. Dvs DRM-fria filmfiler för hemmabruk.

Etiketter: , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public