torsdag, april 19, 2007

Don Quixote på Kvartersbion

SVD berättar om Rene Reiss och hans kamp för att rädda Kvartersbion han driver vid Hornstull i Stockholm. Rene säger:

Kvartersbions repertoar ska bestå av världens bästa film. Budskapet i filmerna får gärna vara obehagligt, obekvämt och säga saker som inte är opportuna. Just nu visas Johan Klings Darling, Al Gores omdebatterade En obekväm sanning – Oscarsbelönad precis som repertoarens tredje huvudfilm The Queen.
Stockholms Kulturnämnd tycker inte hans utbud skiljer sig från de kommersiella biografernas - vilket innebär att han inte behöver subventioneras från staden. På vilket Rene svarar "dynga av kvalificerat slag".

Båda har en poäng. Kvartersbions utbud består enbart av film som haft premiär på någon annan biograf i Stockholm. Främst Astoria eller SF. Poäng Kulturnämnden. Rene menar att han skapar en unik mötesplats och bidrar till kulturutbudet. Poäng Rene.

I en stad (och ett land) med återkommande biografnedläggningar, allt färre dukar och allt större releaser som tar allt fler dukar i anspråk får bara de riktigt stora filmerna stanna riktigt länge på reportoaren. Därmed fyller en biograf som har ett utpräglat kvalitetsutbud och håller kvar filmerna längre en funktion.

Sedan är det upp till var och en att argumentera om den verksamheten är värd stadens pengar eller om Rene kanske borde öppna upp sin biograf för samarbeten med föreningar och filmfestivaler som till exempel Sture och Zita gör.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Eating in public