fredag, oktober 05, 2007

Kvartersmannen ropar varg

SVD berättar att Kvartersbion är hotad igen. Vi diskuterade saken förut men vi gör det igen.

Kommunen vill att ägaren Rene ska omstrukturera sin verksamhet och släppa in andra verksamheter. Rene menar att de vill manövrera ut honom och använda lokalerna till annat.

Varför Rene är emot andra kompletterande verksamheter i lokalen är en gåta. Ett kafe, en bar, skolbiovisningar på dagtid, konfereranser, filmfestivaler, temahelger - det går att göra väldigt mycket med en biograf. Genom att leasa ut foajén till ett kafe skulle han få in pengar och kunna få hjälp med biljettförsäljningen. Genom att låta filmfestivaler eller temahelger ta över biografen för begränsad tid skulle han få en ny publik att hitta dit och dessutom få in mer pengar.

Att han på allvar tror att kommunen vill ta över hans lokaler är helt befängt. Vad skulle de göra med dem? Det har ju funnits många andra nedläggningshotade biografer som är av betydligt större arkitektoniskt och publikt intresse än Kvartersbion som lagts ned utan insats från kommunen. Sedan ligger det väl i kommunens intresse att stödja kulturell verksamhet - men inte att driva den - och framför allt inte att sätta verksamheter i konkurs för att sedan ta över dem själva..

Nåväl. Två förhoppningar för framtiden:

Rene tar sitt förnuft till fånga och bjuder in lämplig partner att dela hyran med (tänk en bar som Babs på Zita) och öppnar upp för bredare aktiviteter.

Kommunen återinför hans bidrag - men på villkor att han faktiskt diversierar sitt utbud och börjar samarbeta med festivaler och skaffar medfinansiering av lokalen (fik, bar, event, fester, utställningar, skolbio).

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Jacob said...

Det intressanta är att kommentatorer lyfter fram Kvartersbion som en motkraft till SF. Lite märkligt med tanke på att helgens filmer på Kvartersbion bland annat är Death Proof och This is England som båda redan visats i just SF:s (överlägsna) salonger.

10:59 fm  
Anonymous Anonym said...

Och så dåligt som han sköter bion, underhåll och allt så borde faktiskt någon annan ta över. Det är lustigt hur alla snackar om att bevara Kvartersbion, men ärligt - hur ofta är man där och kollar film? När det är samma filmer som går på SF eller Zita, med bättre kvalitet och trevligare service.

2:25 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se Eating in public