tisdag, oktober 31, 2006

Parallellimportens återkomst


I tider av lågintensivt krig mellan Pirate Bay och Antipiratbyrån och detta är det lätt att glömma bort att för några år sedan handlade inte debatten om illegal nedladdning utan om parallellimport av DVDer. Importbutiker landet runt översvämmades av främst amerikanska utgåvor av filmer som inte hade haft premiär på bio i Sverige. Detta retade förstås Sveriges Videodistributörers Förening och polisen gjorde flera tillslag och dömde såväl videobutiker som teknikhandlare till dryga böter. Branschens viktigaste vapen var dock att lägga biopremiärerna samma dag världen runt. Det innebar också att dvdpremiärerna synkades och lusten att importera sjönk avsevärt hos gemene man. De riktiga filmfansen fortsatte förstås med - fullt laglig - privatimport, men fick inte tag filmer innan de haft biopremiär längre.

Men på sistone har pendeln svängt tillbaka. För att få bukt med den extremt utbredda försäljningen av pirat-dvder i Kina och Ryssland har studiorna gjort en tvåfrontsattack, radikalt sänkta konsumentpriser och radikalt kortare gap mellan bio- och dvd-release. I Kina har Warner sänkt priserna från 30-40 dollar till mellan 1,80 och 2,80 på Superman returns. Releasedatumet ligger också två månader innan resten av världen, inklusive hemlandet USA. I Ryssland sker samma sak.

Men hur påverkar det oss? Jo amerikanska storfilmer får biopremiär i Ryssland samtidigt som i USA. Men får samtidigt dvdpremiär i Ryssland först i hela världen och med de låga priserna och det korta geografiska avståndet kommer ryska DVD-utgåvor bli allt vanligare i svenska importlådor - och då de landar samtidigt eller innan filmen fått biopremiär - kommer det än en gång ställa till trubbel för bio- och dvddistributörerna. Med förbehåll för språkbarriären verkar det till exempel som man kan köpa Children of Men, The Illusionist, Black Dahlia, My Super Ex Girlfriend, Att återvända och Wicker man här.
Bloggtoppen.se Eating in public