fredag, oktober 20, 2006

Musikvideons återkomst

Alltid intressante Mark Cuban fortsätter utläggningarna om betydelsen av Googles köp av Youtube men kommer samtidigt in på något som varit på gång ett tag men inte uppmärksammats särskilt mycket: Musikvideons återkomst.

När MTV för länge sedan dissat musiken till förmån för oändliga Jackass-upprepningarna och Pimp my ride har 3G-mobiler och bärbara mediespelare tagit hand om musikvideon. Inte nog med att folk laddar ner och tittar betydligt mer än förut, bolagen kan ta betalt för dem för första gången sedan åttiotalet när Madonna sålde musikvideo på vhs. Cuban menar till och med att det håller på att bli så stort att det konkurrerar med mp3-försäljningen.

Men han tror också att det nya Gootube kommer sätta stopp för det, eftersom de alldeles nyligen betalt av skivbolagen med aktier i utbyte mot visningsrätten för videosarna i kamp att bli legala och legitima, och när den web-shoppande kunden klurar ut att hon eller han kan ladda ner videos gratis och lagligt kommer det bli allt svårare för Itunes att sälja musik.

I diskussion om Itunes eventuella frånfälle ska man inte glömma det som Chris Anderson påpekar i sin sönderdiskuterade The Long Tail att Itunes måhända var först, störst och cleanast men nu börjar andra musiktjänster som innehåller bättre sökfilter och rekommendationsmöjligheter ta över. I ett oändligt stort utbud räcker det inte med att kunna söka på artist, låttitel, album eller genre, man måste kunna gå ned i subkategorier, läsa topplistor, få automatiserade Amazon-rekommendationer så väl som andra kunders recensioner av musikspåren.
Bloggtoppen.se Eating in public