onsdag, november 15, 2006

VHSens död

Variety är för en gångs skull inte först med det senaste utan sist med gårdagens nyheter..

Idag proklamerar de VHSen är död. Det har den varit i Sverige (med undantag för några få blockbusters, enstaka barnfilmer och bolagens restlager) en god stund nu. Men visst är det med en tår i ögat. VHS stod för den största förändringen av hur vi konsumerar film sedan tvn dök upp, ja kanske till och med större än så då tv historiskt inte visade så mycket långfilm. VHSen innebar att filmen blev lika mycket en hemma- och familjeangelägenhet som ett kollektivt nöje. Som hemmaunderhållning gick den också hand i hand med de tidiga tv- och datorspelen och tillsammans har de stått för en revolution av våra fritidsvanor. En revolution som fullbordats med internet.

VHSen var också - sägs det - den sämsta av flera konkurrerande videosystem med Sonys Betamax och Phillips vändbara Video2000 som några av konkurrenterna. Men priset och att teknologin licenserades till alla intresserade gjorde att man vann över de bättre konkurrenterna som var bolagsunika.

Det är lätt att se en parallell till det just nu uppseglande kriget mellan Bluray och HD-DVD där det första formatet rymmer mer information och är dyrare. Bluray räknar extrapoäng med att finnas med i Sony Playstation 3 och HD-DVD är allierade med Microsoft.

Vem vinner? Min gissning är billigt och tillgängligt - och då pratar vi HD-DVD. Blu-ray hade måhända en chans när man skulle ha varit först ut men missade den då Sony Playstation-lanseringen blev försenad och fortfarande dras med problem.

UPPDATERAD
Dagens nyheter tar upp nyheten via PM dock utan att göra någon form av inventering eller referens till den svenska marknaden. Försäljningssiffrorna på Lejonkungen är också de amerikanska..
Bloggtoppen.se Eating in public