söndag, oktober 07, 2007

Hello Halo

I vår serie med jämförelser över hur mycket konkurrerande nöjesindustri drar in skriver Variety idag att Halo 3 på sin första vecka dragit in 300 miljoner dollar över hela världen (varav 170 i USA på första försäljningsdagen). Det utgör ungefär 5 miljoner spel med ett snittpris på 60 dollar styck.

Jämfört med den tidigare rekordhållaren Grand Theft Auto: Vice Citys 13 miljoner sålda spel så har Halo 3 ännu en bit kvar men det lär inte dröja länge innan man slår Vice-rekordet.

Nu känner jag inte produktionskostnaderna för Hal0 3 men intäkterna är enorma. Speciellt om man tar hänsyn till det korta tidsspannet. Om man vid årets slut skulle foga in Halo på listan över årets mest framgångsrika filmer finns det god chans att den lägger sig etta. Gissningsvis har Microsoft initialt en god deal med grossisterna och tar den större delen av intäkterna själv.

Variety berättar också att försäljningen av Halo 3 har tredubblat försäljningen av Xbox360 vilket gör att Microsofts försprång gentemot Sonys Playstation 3 växer. Vilket i striden som bidde en tumme - den mellan HD-dvd och Blu-ray - betyder att HD tar ett steg framåt.
Bloggtoppen.se Eating in public