måndag, december 04, 2006

China at the gates of dawn?

Utmärkta Kaiju Shakedown, Varietys Asienblogg, berättar om Hollywoodstudiornas försök att övertyga den kinesiska regeringen om att stävja pirateriet av film och gör några utmärkta iaktagelser:

Så länge som Kinas myndigheter nyckfullt nog bara tillåter 20 utländska filmer på bio om året (för att skydda den inhemska filmproduktionen) kommer allt piratfightande vara fåfängt. Om det inte finns något lagligt alternativ alls för de flesta utländska titlarna hur kan man då övertyga folk från att avstå från piratdvderna?

Men viktigare, och det kan vara en sanning som svider om Kaijumannen har rätt, är att det är fullt möjligt att biofönstret är obsolet, passé och dött. Precis som många utvecklingsländer har hoppat över att bygga ett fast telefonnät och istället gått direkt på mobiltelefoni skulle det kunna vara så att den kinesiska befolkningen faktiskt inte är särskilt intresserade av att gå på bio och detta även om man skulle bygga fler biografer (landet är i förhållande till storleken extremt glest bio-utbyggt). Istället är det dvder och som Variety skriver och som Kaiju refererar kanske Video On Demand som kommer bli sättet man ser på film i Kina.

Samtidigt talar till exempel den ryska marknaden för den raka motsatsen. Där bygger man biografer för brinnande livet och biobesöken skjuter i höjden så det är fullt möjligt att man står inför samma utveckling i Kina om regeringen tillåter större biografutbyggnad.
Bloggtoppen.se Eating in public