söndag, april 20, 2008

Lika som bär








Klassiker som klassiker..

Etiketter:

söndag, april 06, 2008

3D-biografen kommer till Sverige!

Snart i varje fall om man ska tro DN idag. SF Bios Jan Bernhardson menar att det är upplevelse bortom det vanliga. När det sker är däremot inte lika klart. Bernhardson berättar också att det kommer kosta 1 miljard och ta 5-7 år innan Sveriges biografer är helt digitaliserade (oavsett 3d-teknik får man förmoda)

Samtidigt klagar Kjell Häglund för allt vad tygen håller om biografupplevelsen i allmänhet och menar inte oväntat för hans regelbundna läsare att hans högupplösta hemmabio ger en bättre upplevelse. Framför allt har den färre störningsmoment från lukter, skratt och medmänniskor.

Det är förstås varken någon ny eller revolutionerande klagan. Men i förbifarten sätter han nästan fingret på den egentligen springande punkten (men missar den precis och börjar istället prata upmarketbiografer).

Bioupplevelsen har alltid berott på oslagbar och ständigt utvecklande teknik. En teknik som slår alla konkurrerande upplevelseformer. Radion bemöttes med färgfilm. TVn med Cinemascope. TV-spelen med THX och DTS. Internet och mobila tjänster måste mötas med någonting revolutionerande och det är där 3D-biografen (och IMAX för spelfilm) kommer in i bilden. Så länge den upplevelsen inte går att upprepa i hemmabion, via den piratkopierade och pirate bay-laddade filen eller i mobilen så kommer biografen gå en ny vår till mötes.

Precis som med tidigare tekniksprång kommer det vara ohyggligt dyrt och alldeles nödvändigt. Med investeringar på 100tals miljoner för ny bildteknik kommer även foajén, toaletterna, salongen, godisdisken och ljudet att uppdateras enormt. Om det innebär att Häglund slipper popcorndoften är en annan fråga, troligen kommer det istället fler smaker.. Det finns nämligen en anledning att de riktigt stora blockbuster-filmerna också kallas popcornrullar.

Etiketter:

Bloggtoppen.se Eating in public