lördag, oktober 20, 2007

Råttatouille, Rosengren och de senaste tio årens viktigaste filmhändelse

SVD berättar att Björn Rosengren blir ny ordförande för Sveriges producenter. Vilket egentligen ligger utanför denna bloggs ämnesområde men han gör den intressanta jämförelsen:
Under förra året fick Operan 347 miljoner och Dramaten 195 miljoner, medan filmindustrin får nöja sig med 175 miljoner enligt filmavtalet. –Operan och Dramaten får alltså mer än hela filmindustrin. Jag är inte emot det, men i ett rikt land som Sverige måste filmen få en mer rättmätig del.
Nu kanske inte huvudräkning är Rosengrens gebit men exemplet är mer braskande än vad han låter påskina. Om siffrorna stämmer får Operan och Dramaten tre gånger så mycket pengar av staten än vad som går till filmindustrin via filmavtalet.

Råttatouille - som har senkommen premiär i Sverige i helgen - kommer säkerligen spela in en ansenlig peng och även den bidra med några miljoner till filministitutet. Som alla vet är filmen den senaste framgångssagan från animationsstudion Pixar som köptes av Disney 2006 efter långdragna förhandlingar.

Köpet var naturligtvis en triumf för Disney och ett sätt för dem att fortsätta få distribuera de enormt framgångsrika Pixarfilmerna. Detta speciellt som huvudägaren i Pixar - Steve Jobs - länge befunnit sig på kollisionskurs med Disneys management och velat avbryta samarbetet.

Men den viktigaste förändringen för filmbranschen som helhet var inte att Disney fick fortsatt tillgång till Pixars filmer utan den viktigaste förändringen det senaste årtiondet var att Jobs genom köpet blev den största enskilda ägaren i Disney med 7% av aktierna och tog plats styrelsen.

Detta har lett till att Disney och koncernbolaget ABC som länge varit den mest konservativa studion - nu pratar vi inte politiskt utan affärsmässigt - blev en av de mest progressiva och har jobbat mycket nära Jobs andra bolag Apple och Itunes. Till exempel var de först ut med att sälja film och tv-program via just Itunes. Något som vi i Sverige med spänning väntar på att det ska nå oss.

Det var allt för idag. Kolla också in Filmnyheterna som precis startat med en lovande blandning intervjuer och nyheter.

Etiketter: , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public