lördag, augusti 11, 2007

Astoria blir Svenska Bio blir SF?

SVD berättar att Svenska bio köper Astoria Cinemas konkursbo. I DN berättar VD Peter Fornstam att man kommer lägga ned biografer men att Grand och Victoria i Stockholm antagligen blir kvar med ett utbud som ska fungera som motvikt till det på SF bios. Svenska bio å andra sidan ägs till 49% av just SF Bio men har hittills drivit biografer i landsorten och forörter. Redan när SF köpte Astorias landsortsbiografer tog Svenska bio hand om åtminstone en (Borlänge). DN fortsätter:

Både han och Jan Bernhardsson på SF framhåller att Svenska Bio drivs autonomt. SF lägger sig inte i vad som visas i Svenska Bios salonger och Peter Fornstam har en ambition om ett utbud som skiljer sig från SF:s. Samtidigt planerar SF en satsning på kvalitativ film utanför storstadsregionerna i höst.
www.svenskabio.se har så här långt dock samma utbud som SF om än lite färre titlar. Där finns också deras egen historieskrivning som är nog så intressant:

HB Svenska Bio Lidingö
AB Svensk Filmindustri bildades 1919 efter en sammanslagning av två biograf/filmbolag. Några år tidigare hade Karl Fornstam startat en tältbiograf, som sedan kom att utvecklas till en biografkedja. Både SF och Fornstams har under åren rekonstruerats några gånger, men något samarbete förekom ej innan Södertäljebiograferna slogs samman i mitten av 80-talet.

Utifrån det lyckosamma samarbetet i Södertälje växte Svenska Bio fram. SF:s landsortsbiografer med lönsamhetsproblem fördes över till Svenska Bio, och alla familjen Fornstams biografer (utom Mjölby) tillfördes Svenska Bio. Med tiden har några Sandrewsbiografer också köpts in.

Efter snart tjugo år består nu företaget av 25 biografer på 24 orter med 72 salonger och 8571 fåtöljer. Svenska Bio är idag Sveriges näst största biografkedja, i dag arbetar 357 st på biograferna och 8 st på kontoret och tillsammans ombesörjer vi drygt 10 % av Sveriges 16 miljoner biografbesök.

DN och Dagens media berättar också att branschprofilen Peter Possne lämnar sitt jobb som VD på Sonet film efter 23 år. Vice VD Mathias Berggren tar över. Intressant nog nämner han också att Sonet kommer ta över distributionen av de filmer som hamnade i kläm när Triangelfilm gick i konkurs. Det innebär en kursändring från de senaste årens totala fokus pa svensk film och en återgang till företagets barndom när man hade filmer som Bagdad Café och Nikita. Samtidigt drar man ned på den svenska produktionen och distributionen.

Likaså i DN replikerar Mattias Nohrborg Cissi Elwins svar på hans tidigare inlägg om statliga biografer.

Dagens media berättar också att Eurosport är tillbaka hos Comhem. I det digitala utbudet vilket antagligen utgör ett rejält tapp jämfört med tidigare.

Till sist verkar det som Canal plus ska starta en porrkanal under namnet Canal 69. Läs mer om spekulationerna hos Dagens media

Etiketter: , , , , , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public