torsdag, april 26, 2007

4 snabba

Resume berättar att Expressen satsar på att sälja hela James Bond-serien till sina läsare. Ett smart drag att försöka kränga en av de mest överexploaterade varumärkena på DVD än en gång och viktigare - att kringgå detaljisthandeln och grossistled och därmed spara pengar. Det kommer säkerligen bli mer av den varan i framtiden. Men var i all världen var Casino Royale?

Degens media berättar om Kanal 5:s inköp i Cannes men det handlar om serier från NBC och ABC och påpekar att man ligger i förhandling med Warner, Dreamworks och Disney. En mer uppdelad marknad än vad Resume förutspådde i förra veckan.

Roy Andersson är med i Cannes. Det blev sidosektion Un Certain Regard snarare än Official Selection men man får gratulera ändå.

SVD (inte på nätet än) rapporterar att Folkets bio släpper Free Jimmy på både biograf och VOD genom film2home - vilket så vitt jag vet är den första svenska simultanpremiären! Gratulerar även där (även om en riktig och fullständig simultanpremiär borde innehålla biograf, dvd, vod och tv-premiär)!

Etiketter: , , , , ,

onsdag, april 25, 2007

Nedladdningen..igen

SVD refererar en spännande MMS undersökning som säger att 6 av 10 ungdomar tycker att laglig nedladdning är för krånglig, för dyr och har för dåligt utbud. Inte helt oväntat då dagens nedladdningsmöjligheter ser ut som de gör. Intressant nog säger undersökningen också att:

Skälet till att unga människor laddar ner film och tv-program illegalt via fildelningsnätverk är inte främst att det är gratis, visar undersökningen vidare. De viktigaste anledningarna är istället att det ger dem möjligheten att titta när de vill, och att det är enkelt och smidigt.
Vilket rimmar fint med vår tidigare argumentation: Om laglig nedladdning ska ha en chans måste den vara snabbare, smidigare, ha större och lättare sökbart utbud, högre kvalitet i upplevelse och leverans än den illegala. Men om den kan leverera på alla dessa fronter så kommer den ha en god chans att stå emot pirateriet. Dessutom understryker undersökningen piratsajternas sociala inslag, man kan kommentera filmer och diskutera med sina mednedladdare. Vilket är nog så viktigt - och lite paradoxalt anknyter det som biografägarna brukar argumentera kring - filmtittandet som social verksamhet.

I förra veckan hade SVD en annan intressant nedladdningsartikel med en rapport från SOM-institutet i Göteborg som säger att fildelare generellt köper fler skivor och går oftare på bio. Av vilket man drar slutsatsen att fildelare helt enkelt är mer film- och musikintresserade än gemene man. Eric Broberg, chef för Buena Vista i Sverige och ordförande i filmdistributörernas förening, tycker inte oväntat att undersökningen är missvisande och frågorna fel ställda och att gemene man i allmänhet vill betala för sig.

Moroten eller piskan - vilken väg tror ni leder till filmindustrins överlevnad?

UPPDATERAD: SVD har kort rapport från seminarium med Cissi Elwin i frågan.

Etiketter: , , ,

måndag, april 23, 2007

Nytt högupplöst DVDformat..

Prylportalen rapporterar att Frankrike - som man alltid kunna lita på i fråga om egensinne i teknikstandards (kom ihåg SECAM-standarden som stod mittemellan PAL och NTSC i tv-formatuppdelningen av världen) - verkar ha slagit till på ett eget högupplöst DVD-format i anslutning till HD-DVD och Bluray. "High Definition Versatile Multiplayer Disc" eller HD VMD heter spektaklet och lär inte göra det lättare för konsumenten - men kanske viktigare - lär inte heller det göra det lättare för hårdvarubranschen att övertyga kunderna om att uppgradera sin utrustning och för mjukvarubranschen (läs filmbolagen) att övertyga sina kunder om att uppdatera sin DVD-samling till högupplöst på samma sätt som skivbranschen lyckades i skiftet mellan LP och CD.

Etiketter: , ,

torsdag, april 19, 2007

Hela havet stormar i tv-inköparbranschen

Resume har en intressant artikel om TV-kanalernas inköp av långfilm och tv-serier och hur de amerikanska storbolagens produkter delas upp mellan de skandinaviska bolagen. I korthet menar Bernt Hermele att det ser ut som att TV4 tar över Fox från TV3, TV3 tar Universal från TV4 som delade det med Kanal 5, Kanal 5 skulle då riskera att bli utan avtal och istället försöka ta Warner helt själva från SVT och TV3 som varit med och delat på det. Kvar skulle SVT stå utan partners alls.

Utan att ge sig in i spekulationer i hur det landar är det förstås viktigt att ta i beaktande att Kanal 5 numera inte är ensamma utan har systerkanal 9 men framför Canal+ i SBS-familjen vilket borde ge chans till en del fina paketlösningar i inköpet. Likaså finns ju även studiorna Disney, Paramount/Dreamworks och MGM att ta med i beräkningen.

Etiketter: , , , , ,

Don Quixote på Kvartersbion

SVD berättar om Rene Reiss och hans kamp för att rädda Kvartersbion han driver vid Hornstull i Stockholm. Rene säger:

Kvartersbions repertoar ska bestå av världens bästa film. Budskapet i filmerna får gärna vara obehagligt, obekvämt och säga saker som inte är opportuna. Just nu visas Johan Klings Darling, Al Gores omdebatterade En obekväm sanning – Oscarsbelönad precis som repertoarens tredje huvudfilm The Queen.
Stockholms Kulturnämnd tycker inte hans utbud skiljer sig från de kommersiella biografernas - vilket innebär att han inte behöver subventioneras från staden. På vilket Rene svarar "dynga av kvalificerat slag".

Båda har en poäng. Kvartersbions utbud består enbart av film som haft premiär på någon annan biograf i Stockholm. Främst Astoria eller SF. Poäng Kulturnämnden. Rene menar att han skapar en unik mötesplats och bidrar till kulturutbudet. Poäng Rene.

I en stad (och ett land) med återkommande biografnedläggningar, allt färre dukar och allt större releaser som tar allt fler dukar i anspråk får bara de riktigt stora filmerna stanna riktigt länge på reportoaren. Därmed fyller en biograf som har ett utpräglat kvalitetsutbud och håller kvar filmerna längre en funktion.

Sedan är det upp till var och en att argumentera om den verksamheten är värd stadens pengar eller om Rene kanske borde öppna upp sin biograf för samarbeten med föreningar och filmfestivaler som till exempel Sture och Zita gör.

Etiketter:

Cannes official!

Och där var programmet för official selection i Cannes presenterat!

En svensk kortfilm (Spegelbarn) men ingen Roy Andersson. Det lär vara ett litet slag för gänget borta på Studio24 och eventuellt störa den planerade premiären i augusti/september - om man nu väljer att försöka få in den i Venedig eller Toronto istället.

Notervärt är att Quentin Tarantinos halva av Grindhouse - Deathproof - går upp som singelfilm, helt i linje med hur filmen distribueras utanför de engelskspråkiga territorierna. Enligt ryktet eventuellt också längre version än i USA.

Så vitt jag vet saknar majoriteten av filmerna i den officiella sektionen svensk distribution med undantag för de riktigt stora titlarna (Deathproof, We own the night, No country for old men, Zodiac, Sicko, Ocean's thirteen) samt Blueberry nights (Triangel).

Det vill säga - det kommer bli spännande att i slutet av maj se vilka titlar som höll måttet och som köptes upp av de svenska distributörerna.

UPPDATERAD: SVD kommenterar programsläppet och påpekar att en del titlar släpps på måndag så det kanske finns hopp för Roy Andersson.

Etiketter: ,

Cannes x 2

Hollywood reporter spekulerar om vilka filmer som kommer med i tävlingen under Cannes filmfestival. I korthet verkar det som Wong Kar Wais My Blueberry Nights kommer öppna och David Finchers Zodiac kommer avsluta. Andra spikade storbolagsfilmer är Quentin Tarantino & Robert Rodriguezs Grindhouse, Steven Soderberghs Ocean's Thirteen, James Grays We Own the Night, bröderna Coens No Country for Old Men och Michael Winterbottoms A Mighty Heart.

Fullständigt program presenteras under dagen idag.

Dagens media finns på plats för att rapportera från en av världens viktigaste tv-mässor - MIP-TV - som just nu rundar av i Cannes. Ett litet steg för mänskligheten men ett stort steg för svensk mediebevakning av film- och tv-industrin. Tidigare har branschpressen mest besökt reklam-, musik- och mobilmässorna medan bevakningen av film- och tv-industrin har lämnats åt kultursidorna rapportering om filmbolagens inköp under de större festivalerna.

Det är värt en applåd.

Etiketter: ,

tisdag, april 10, 2007

två små tv-nyheter

Dagens media skriver om två personalförändringar i TV-branschen:

Först är det Anders Storgårds som kommer från konkursade Astoria Cinemas Advertising (det enda bolag i Astoria-koncernen som faktiskt gjorde konkurs) och blir försäljningschef på Kanal Lokal - vilket lär bli en utmaning till en början med de tre program de har i tablån.

Som vi tidigare skrivit om fortsätter turbulensen på Canal plus. Nu har presschefen Ulrika Freidlitz slutat. Dagens media berättar också Canal plus har ett outplacement-program där de anställda erbjuds konsulthjälp för att hitta nya jobb men att det hittills bara är tre personer som tackat ja och att Ulrika inte är en av dem utan slutat på andra premisser.

Etiketter: ,

onsdag, april 04, 2007

EMI släpper musiken fri

Just an Online Minute berättar att EMI kommer tillåta försäljning av DRM-fria låtar via Itunes. Något som ni säkert kommer ihåg att vi berättade att Apple-mannen Steve Jobs efterlyste redan i januari. Itunes har utsatts för stor press från EU att öppna sina låtar för andra spelare än Ipods och Itunes och detta är förstås ett stort steg i den riktningen.

Likaså påpekar inlägget riktigt att det finns en enorm kundefterfrågan på icke-kopieringsskyddad musik - en efterfrågan som stiger ju fler maskiner som kan spela musik (mobiler, bärbara mediespelare, datorer) och självfallet vill kunden kunna använda sina köpta låtar i alla spelare. Just nu är det bara illegal nedladdning som tillåter detta (och några nedladdningstjänster med begränsat utbud).

Likaså är det säkerligen den ständigt sjunkande försäljningen av musik och skivhandelns allt mer tynande tillvaro (Tower records gick som bekant just i konkurs i USA) som får EMI att tänka att nu finns det knappt något att förlora längre utan förhoppningsvis bara försäljning vinna.

Eftersom vi gillar att titta in i kristallkulan så förutspår jag att samma utveckling kommer ske med legal filmnedladdning inom 18 månader från åtminstone någon av den amerikanska storbolagen. Dvs DRM-fria filmfiler för hemmabruk.

Etiketter: , , ,

Bloggtoppen.se Eating in public